Slavlje rukometaša Vojvodine (©AFP)
Slavlje rukometaša Vojvodine (©AFP)

Ćiribu, ćiriba, igra Voša k’o Barsa: Fantastični Novosađani doneli Srbiji prvi evropski pehar posle 22 godine

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.06.23. | 14:55

EHF kup: Četa Borisa Rojevića i u revanšu finala pobedila norveški Nerbo sa 25:23 (10:10) i sa ukupno +9 stigla do istorijskog pehara za klub, grad, zemlju, naš rukomet... Granitna odbrana Lala sa Miljanom Vukovljakom i Miljanom Pušicom, sjajnim Franom Lučinom na golu, sigurnim Borisom Puhovskim, raspucanim u nastavku Mohamedom Azizom Aidijem...

Novi Sade, imaš osvajača evropskog takmičenja! Magični rukometaši sa Slane bar ispisali su klupsku istoriju, ali i doneli prvi evropski trofej, EHF kup, za srpski muški rukomet od samostalnosti, a drugi u ovom milenijumu, posle trijumfa Jugovića iz Kaća u Čelendžu kupu (preteči ovog takmičenja) 2001. godine, kada se i dalje naša država zvala Jugoslavija.

Ćiribu, ćiriba, igra Voša k’o Barsa”, pevaće se u “Srpskoj Atini” u čast fenomenalnih izabranika Borisa Rojevića koji su i u revanšu pobedili norveški Nerbo sa 25:23 (10:10) i sa dvostrukim trijumfom nadmoćno osvojili evropsko takmičenje i dali nadu da se nekada trofejni sport budi u Srbiji, da je ovo samo najava renesanse. U prvom meču u Novom Sadu je bilo ubedljivih 30:23. Na putu do pehara, Lale su eliminisale čak tri kluba iz Skandinavije, dva iz Norveške i jedan iz Švedske, a palo je i favorizovano Gorenje u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Posle 10 godina vladavine u Srbiji, ali bez rezultata za pohvalu u Evropi, ova sezona je kao iz bajke za Novosađane. Titula je ostvarena sa dva poraza u sezoni, bez neuspeha u plej-ofu, a sada je udaren pečat i u Evropi, osvajanjem pehara za pobednika u EHF kupu. Imaće 8. i 11. juna Lale šansu i za triplu krunu, igraće dvomeč finala Kupa Srbije sa pančevačkim Dinamom.

Izvukao je Boris Rojević poslednji atom snage iz tima, koji je bio lišen pomoći jedinog desnog beka Milana Milića, prvog levog krila Miloš Grozdanića i drugog golmana Luke Arsenića. Prednost u Novom Sadu je bila +7, ali u današnjem rukometu je to bilo dostižno. Ipak, kvalitet i iskustvo Lala je došlo do izražaja.

Nisu gubili glave gosti, kada su domaćini pripretili, poveli u 26. minutu sa 10:7. Dva gola je Voša primila u situaciji kada je imala igrača manje (nepotrebno isključenje Živana Pešića). Rojević je morao da zatraži tajm-aut, smiri igrače, a posle njega serija Lala od 3:0. To kada da je demoralisalo rukometaše Nerba koji nisu u nastavku nijednog trenutka pripretili srpskom šampionu. Pitanje trofeja se nijednog trenutka nije postavljalo.

Škripalo je u napadu Vojvodine, igralo se do pasivnog napada. Često je Rojević menjao, igrao na desnom beku sa dešnjakom, prinudno i sa krilom Darkom Milenkovićem. Gregor Ocvirk i Milan Vasić su promašili sedmerce u prvih 30 minuta. Mohamed Aziz Aidi je imao pet tehničkih grešaka, ali sve propuste u napadu nadoknadila je granitna odbrana šampiona sa dvojicom “titana", dvojicom Miljana, kapitenom Vukovljakom i povratnikom na Slanu baru Pušicom.

Nema prolaska pored Luke Rogana i Miljana Pušice (©Starsport)Nema prolaska pored Luke Rogana i Miljana Pušice (©Starsport)

Na početku meča, kada je napad bio slab, nekoliko zicera je odbranio Fran Lučin, ulio samopouzdanje saigračima. Domaćin su u žurbi mnogo grešili. Imali su veliki broj izgubljenih lopti, nekarakteristično za skandinavske klubove. U pozicionom napadu, domaćin ništa nije mogao da uradi. Pretio je sa krila i u tranziciji, dva puta je dao gol kada nije bilo golmana. Svako isključenje Lala, rukometaši Nerba su kažnjavali lakim golovima.

Kada je bilo 7 na 7 nije bilo rešenja za bedem na sredini odbrane. Nekoliko blokova demoralisalo je domaće bekove koji su često završavali napada promašajima, šutevima preko gola. U nastavku, Voša se nije zadovoljavala samo da sačuva “+7” iz Novog Sada, već je dodala gas i izvojevala pobeda na severu Norveške - 25:23. Odlični u nastavku bili su Boris Puhovski i Mohamed Aziz Aidi.

U 43. minutu je težak udarac u nos dobio kapiten Miljan Vukovljak. Bilo je mnogo krvi na parketu, pa se vođa Novosađana nije više vraćao na teren, ali nije ni bilo potrebno. Za najboljeg igrača meča proglašen je Belorus Boris Puhovski.

Vojvodinu je svih 60 minuta s tribina bodrila grupa od oko 100 naših zemljaka koji rade u Stavangeru i okolini. Bilo je oko 4.000 gledalaca, lepa, rukometna predstava, ali nije to pomoglo domaćinima, a i odmoglo iskusnim Novosađanima koji su sezonu krunuisali evropskim trofejem.

Boris Rojević, trofejni strateg desetostrukog uzastopnog šampiona Srbije, stigao je do 13. trofeja za pet godina na kormilu Novosađana. Lale naredne sezone neće braniti trofej u ovom takmičenju već će igrati jaču Ligu Evrope.

“Evropska Voša” stanuje na Slanoj bari. Ovo je samo početak, tek će se čuti za novosadske rukometaše...

FINALE EHF KUPA - REVANŠ

NERBO – VOJVODINA 23:25 (10:10)

STAVANGER - Dvorana: DNB. Gledalaca: 4.000. Sudije: Kul i Tint (Estonija)

NERBO: H. Nerland (sedam odbrana), O. Nerland 1, A. Haugseng 1, R. Haugseng 1, T. Haugseng 2, Svensgard 8, Lode, Larsen 1, Lote 1, Tue 1, Bergendal, Olset 2, Line, Hamre 4, Edland, Kristensen (tri odbrane)

VOJVODINA: Lučin (11 odbrana), Šijan 1, Vasić 1, Milić, Ocvirk 3 (2), Vukovljak, Aziz Aidi 6, Milenković 1, Pušica, Rađenović 3, Pešić 1, Tomić 2, Kurteš, Rogan, Puhovski 7 (3), Draško


EHF KUP - FINALE (REVANŠ)

Subota

Nerbo - Vojvodina 23:25 (10:10), prvi meč: 23:30



tagovi

RK VojvodinaEHF kupBoris Rojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara